Gepubliceerd op 17-08-2018

mensen

betekenis & definitie

In uitdrukkingen zoals ‘zwarte mensen’ en ‘joodse mensen’ wanneer men het over vreemdelingen (met een andere huidskleur of religie) heeft. Het woord joden klinkt volgens velen te negatief. Bovendien wordt het nog te veel geassocieerd met nazi-Duitsland. Daardoor prefereert men in politiek correcte kringen de aanduiding ‘joodse mensen’.

Ook in het politiek correcte Amerika is het woord ‘jew’ (jood) not done. De correcte term is ‘Jewish person’, zegt de ‘Dictionary of Cautionary Words and Phrases’, waarschuwend dat ‘Jew’ aanstootgevend kan zijn. De angst om zich politiek incorrect uit te laten zit er blijkbaar diep in. Gebruikers van deze termen realiseren zich echter niet hoe discriminerend dergelijke aanduidingen zijn zolang je ook niet van ‘Nederlandse’, ‘Franse’ of andere mensen spreekt.

Binnen licht de parlementaire enquêtecommissie een stuk of dertig getuigen van de Bijlmerramp in over hun rapport. ‘Waar zijn de zwarte mensen?’, vraagt hij op cynische toon.

Trouw, 24-04-99

Mongooltjes heten geen mongooltjes maar mensen met het Syndroom van Down.

Elsevier, 09-10-99

Niet-joden, die toch een beetje beduusd zijn voor het woord en niet precies weten of het wel zo maar mag worden uitgesproken, hoor je tegenwoordig ‘joodse mensen’ zeggen.

HP/DeTijd, 19-11-99