Woordenboek van Eufemismen

Marc de Coster (2004)

Gepubliceerd op 17-08-2018

iets

betekenis & definitie

(1) Aan het begin van de twintigste eeuw een versluierende benaming voor sterke drank; een borrel. Sanders (1997) haalt een zekere J. Verdonck aan die in 1903 een artikel over eufemismen schreef in het tijdschrift ‘Noord en Zuid’: ‘Bedwelmende drank noemt men dan liefst of ‘dranken’, of heel deftig ‘spiritualiën’, en verder heet het een ‘hartversterking’, een ‘kleinigheid’, ‘iets’, een ‘druppeltje’, en dergelijke meer.’ Eveneens in het Engels (something): ‘Would you like a little something?’ ‘Something damp’ slaat meer concreet op whisky. ‘Something short’ slaat op om het even welke sterke drank.

(2) Vage omschrijving van een (geheime en vaak buitenechtelijke) liefdesverhouding. Eveneens in het Frans: ‘avoir quelque chose avec une femme (un homme)’. Sedert de jaren tachtig kunnen twee geliefden ook ‘iets moois’ hebben, maar die frase is eerder ironisch dan eufemistisch te noemen. Rond de pot draaiend is dan weer de uitdrukking ‘iemand hebben’, waarbij ‘iemand’ natuurlijk slaat op een minnaar (minnares).

De voormalige journaliste van het NOS-journaal Maria Henneman klom vorig jaar in de pen nadat een verslaggever had geschreven dat iedereen toch wist dat zij ooit iets met Ruud Lubbers had. Volgens mevrouw Henneman was daar geen sprake van en zij eiste rectificatie.

De Telegraaf, 20-08-98

Zijn vriendin zat een tijd in het buitenland. In die tijd hebben we iets gehad.

Nieuwe Revu, 03-11-99