Woordenboek van Eufemismen

Marc de Coster (2004)

Gepubliceerd op 17-08-2018

donatie

betekenis & definitie

gift; bijdrage. Wij hebben dit woord via het Frans ontleend aan het Latijn (donationem, van het werkwoord ‘donare’, schenken). Het gaat hier om een algemeen misbruikt woord want ook steekpenningen van bedrijven aan politici vallen in de praktijk onder deze noemer. Smeergeld klinkt verfoeilijk. Een juridische en dus ook respectabele term zoals ‘donatie’ lijkt op het eerste gehoor weinig van doen te hebben met omkoperij en dergelijke.

In het jaar zooo kwamen de voormalige Bondskanselier Helmut Kohl en zijn partij, het CDU in een slecht daglicht te staan wegens illegale ‘donaties’ aan de partij en een zwarte boekhouding. Men sprak zelfs spottend over het ‘systeem-Kohl’. De partij van de christen-democraten raakte in een diepe crisis vanwege de bijna dagelijks opduikende berichten over dubieuze financiële transacties van het bedrijfsleven met de partij. Volgens de berichtgeving had de Duits-Canadese wapenhandelaar Karlheinz Schreiber, CDU-fractievoorzitter Schäuble al een paar jaar eerder honderdduizend mark toegestopt. De wapenhandelaar sprak in die zin eufemistisch over het ‘onderhouden van het politieke landschap’, in gewoon Nederlands: poging tot omkoping.

Daarom vindt hij het belangrijk dat het hele bestuur zich deze week voor Wolfgang Schäuble als voorzitter heeft uitgesproken. ‘Schäuble heeft een fout gemaakt door laat te hebben bekend gemaakt, dat ook hij donaties van de wapenhandelaar Schreiber heeft ontvangen.

NRC Handelsblad, 22-01-2.000

Onderzoek bracht een weinig verheffende aaneenschakeling van inbraken, afluisterpraktijken, koffers vol illegale contanten en mysterieuze bankrekeningen met zwart geld aan het licht. Eenentwintig grote bedrijven waaronder American Airlines, Goodyear en Gulfbleken via donaties bij het complot betrokken te zijn.

Vrij Nederland, 29-01-2000

Volgens een onafhankelijk accountantsonderzoek heeft Kohl tussen 1993 en 1998 2,1 miljoen mark aan donaties geaccepteerd die nooit zijn opgegeven.

De Gelderlander, 10-03-2000