Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

PROSPERPOLDER

betekenis & definitie

Het Nederlandse gedeelte is gelegen in de gemeente → Hulst en is opgenomen in het → Waterschap Hulster Ambacht (opgericht 1965); oppervlakte Nederlands deel ca. 567 ha, oppervlakte Belgisch deel ca. 533 ha; hoogteligging 0,9 m + N.A.P. tot 2,4 m + N.A.P. (Nederlands deel) en 3,0 m + N.A.P. (Belgisch deel). De afwatering geschiedt via een uitwateringssluis in het Belgische deel van de polder.

In de polder, aan weerszijden der Rijksgrens, liggen → Prosperdorp en → Muggenhoek. Het oostelijk Belgisch deel van de polder grenst aan de Schelde (Schaar van Ouden Doel) en het noordoostelijk Nederlands deel aan het Verdronken Land van → Saaftinge.De Prosperpolder werd in 1847 bedijkt op gebied, waaromtrent vóór de militaire inundaties van 1584/85 het Casuweelsch moer had gelegen. In het noordoosten van de huidige polder lag → Casuele. Hij is genoemd naar Prosper Louis d’Arenberg, de bedijker. De familie Van → Arenberg had de heerlijkheid Kieldrecht en een groot deel van Saaftinge in eigendom. Vóór 1847 lag in het gebied van de latere polder het haventje van → Clinge; na de bedijking werd het verplaatst naar buiten de zeedijk van de Prosperpolder, ongeveer waar deze met die van de → Louisapolder samenkomt. In 1897 werd het verplaatst naar buiten de zeedijk van de → Koningin Emmapolder.

Dat haventje is reeds jaren volgeslibd. Het Nederlandse gedeelte van de Prosperpolder behoorde tot de voormalige gemeente Clinge en vormde van 1935 tot 1965 het waterschap Prosper-Nederlandsch-gedeelte.

LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. K.J.J. Brand, Oost Zeeuws- Vlaamse polderland.

< >