Polder in de gemeente → Sluis; opgenomen in het ’→ Waterschap Het Vrije van Sluis (sinds 1967); opp. ca. 47 ha, hoogteligging ca. 1,7 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Cadzand (→ Kievittepolder). Hij ligt onder één dijkage met de → Robbenmoreel-, de → Brugsche en de → Godefroi- en Burcelpolder.
De grens met de Godefroi- en Burcelpolder overschrijdt in het zuidwesten de Belgische grens.De Gouverneurpolder kwam in 1716 ten noordoosten van de Robbenmoreelpolder tot stand en zou genoemd zijn naar de gouverneur van Sluis of naar een geslacht Gouverneur. De polder heeft o.a. van militaire inundatie geleden bij de Belgische opstand van 1830. Hij viel binnen de v.m. gemeente St.-Anna ter Muiden en maakte tot 1 januari 1967 deel uit van het internationale waterschap Robbenmoreel-Gouverneur-enCraeyens (→ Robbenmoreelpolder).
LITERATUUR
Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Roos, Woordenboek. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.
Gouwe en de daarin uitmondende haven van Zierikzee afsloten. Aan beide zijden werden de schepen aan elkaar gebonden om grotere gevechtseenheden te vormen.
De Franse voorhoede onder Jehan Pedrogue van Calais, bestaande uit vier verbonden schepen, liep echter als gevolg van de eb even ten noorden van de haven aan de grond. Met het opkomen van de vloed, tegen de avond, werd de strijd hernieuwd. Men bestookte elkaar met pijlen en met stenen. Melis Stoke, die wellicht ooggetuige was, vertelt dat de geallieerden beschikten over 60 ‘springalen’, die zware pijlen afschoten en over 200 bankarmborsten benevens nog 1000 gewone armborsten. Tot middernacht werd gevochten, waarbij de Vlamingen licht in het voordeel bleven. Ze veroverden drie schepen en sloegen ieder dood die erin was. Daarentegen verloren zij een prachtig schip, de ‘Orgueilleuse’, met veel zonen van rij ke Brugse poorters aan boord.
In de nacht maakten de Zeeuwen die aan de Vlaamse kant hadden gestreden, maar nu gehoor gaven aan de oproep van de Hollanders om zich te scharen aan de zijde van hun wettige heerser, de touwen los die de Vlaamse schepen aan elkaar verbonden, zodat de Franse galeien, die tot dat ogenblik in de achterhoede gehouden waren, de volgende morgen de nu verspreid liggende Vlaamse schepen gemakkelijk stuk voor stuk konden veroveren; hun aanvoerder, Gwijde van Namen, moest zich na hevige strijd gevangen geven. Het beleg werd nu opgebroken en Willem hield zijn zegevierende intocht in Zierikzee. Twee en een halve eeuw lang, tot aan de Hervorming, hebben de burgers van deze stad door een grote processie het ontzet gevierd.
De ‘ wich op Goude’ (slag op de Gouwe), een der merkwaardigste zeeslagen van de hele Middeleeuwen, is behalve door Melis Stoke uitvoerig beschreven door de Franse kroniekschrijver Guiart en door een anonieme Gentse minderbroeder (Annales Gandenses).
LITERATUUR
J.J. deSmet, GuerredeZélande. Sabbe, ‘Vijandelijkheden huis Dampierre en Avesnes