Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

ST.-ANNA

betekenis & definitie

1. Voormalig Spaans fort in Oost Zeeuws-Vlaanderen, ten noordoosten van Absdale op de scheiding van de huidige Absdale- en Riet- en Wulfsdijkpolders; na de militaire inundaties van 1584/85 aangelegd.

2. Voormalig Spaans fort in Oost ZeeuwsVlaanderen, ten westen van Lams waarde bij de scheiding van de huidige Oost- en Westvogelpolders; eveneens tot stand gekomen na 1584/85.
3. Voormalig fort in Oost ZeeuwsVlaanderen, waarvan de resten in het Verdronken land van Saaftinge liggen; het was een regelmatig vijfhoekig gebastionneerd fort, voorzien van een natte gracht en contrescarp. Het fort lag op de oostelijke punt van de Polder van Namen. Met de aanleg werd door de Spanjaarden in 1630 begonnen. Het half voltooide fort werd in 1632 door de Staatsen ingenomen. De sterkte was geregeld bezet en werd vrij goed onderhouden. De stormvloeden van 1715 en 1717 betekenden het einde voor de Polder van Namen en het fort (^fortificaties).

LITERATUUR

K. J. J. Brand, Fortificaties in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Wilderom, Tussen afsluitdammen IV. Bachiene, Vaderlandsche Geographie. 446. Algemeen Rijksarchief. Archief Raad van State: Verhalen der commissiën tot inspectie der fortificaties (tot 1717).