Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

ANNA JACOBAPOLDER

betekenis & definitie

1. Buurtschap bij de veerhaven van het veer Anna Jacobapolder naar Zijpe (Duiveland), op de westpunt van het eiland St.-Philipsland, in de gemeente St.-Philipsland; 371 inw. (1980).

De veerhaven werd in 1900 op verzoek van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (R.T.M.) aangelegd. Het zeer drukke veer naar Zijpe en terug bestaat nog steeds. Vanuit Anna Jacobapolder werden vroeger verscheidene andere veerdiensten onderhouden, o.a. naar Flakkee. Met de opening van de weg over de Grevelingendam op 1 april 1965 werd deze vaart gestaakt.LITERATUUR

Sandberg, Overzetveren, 131-133.

2. Polder in de gemeente → St.-Philipsland, aan Noord Slaak (Krammer) en Zijpe; aangesloten bij het → Waterschap Tholen (sinds 1969); opp. ca. 719 ha; hoogteligging gemiddeld 0,9 m + N.A.P. De afwatering geschiedt via de suatiesluis in de polder aan het Zijpe (gebouwd 1847).

In de polder, die de grootste is van St.-Philipsland, ligt de buurtschap Anna Jacobapolder.

In het noordwesten van de Anna Jacobapolder ligt buitendijks op de schorren de Bruinisser → stelberg (hollestelle); natuurmonument in eigendom van de Stichting Het Zeeuwse Landschap.

De Anna Jacobapolder werd in 1847 bedijkt op de schorren van Rumoirt en Nicke, welke van de → Oude polder van St.-Philipsland gescheiden waren door de Bruintjeskreek. Hij kwam als één dijkage met de → Kramerspolder tot stand; de scheidingsgrens volgde ongeveer de - nog bestaande - Bruintjeskreek (natuurreservaat, 7 ha).

De Anna Jacobapolder dankt zijn naam aan Anna Jacoba van Sonsbeeck, echtgenote van de bedijker, Willem Frederik Del Campo (Camp, de latere burgemeester van St.Philipsland). De polder overstroomde bij de vloed van 1 februari 1953 (watervrij 26 maart 1953). Militaire inundatie vond plaats in 1944, waarbij de landerijen dras kwamen te staan.

In 1959 werd de scheidingsdijk met de → Willempolder afgegraven. Het in de vorige eeuw aangelegde tijhaventje bij de veerhaven (Willempolder) werd in 1931 uitgebreid; later nam het af in betekenis; in 1960 werd er nog ca. 6100 ton goederen (vooral suikerbieten) verscheept.

De polders Anna Jacoba, Kramers en Willem werden in 1922 tot het waterschap Rumoirt samengevoegd, dat in 1944 opging in het waterschap St.-Philipsland (→ Oude polder van St.-Philipsland).

LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen II.