Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

OMROEP BRABANT

betekenis & definitie

opgericht in 1975 als stichting Regionale Omroep Brabant, die op 1 dec. 1976 haar eerste uitzending verzorgde vanuit de v.m. Petruskerk te Eindhoven.

De ervaringen, opgedaan in Zuidoost-Brabant. hebben genoegzaam aangetoond dat een streekradio van grote betekenis is voor de luisteraars en hogelijk gewaardeerd wordt. In 1984 haalde Omroep Brabant een gemiddelde luisterpercentage van 20%. Geen van de andere regionale omroepen kwam aan een gemiddelde van 10%. Een actie, gehouden in 1979 tot behoud van deze omroep. leverde rond 165.000 handtekeningen op. Ook de open dagen trekken veel bezoekers.Duidelijk is in ieder geval dat een grote provincie als Noord-Brabant, met haar ruim twee miljoen inwoners, niet kan volstaan met één enkele regionale omroepvoorziening, hoewel dit een gezamenlijk programma voor de gehele provincie niet behoeft uit te sluiten. Het heeft ook geen zin om programma's voor de verschillende regio's via één zender achter elkaar uit te zenden, daar men gebonden is aan tijdvakken van uitzending die een optimale bereikbaarheid van het publiek beogen. Het verzorgingsgebied van een regionale omroep kan derhalve niet te omvangrijk zijn; de studio moet gemakkelijk bereikbaar zijn en vanuit de studio moet men het gebied snel kunnen bestrijken. De ervaring in Zuidoost-Brabant heeft geleerd, dat het moet gaan om gebieden met 400 tot 600.000 inwoners: in 1980 was dit het geval, verdeeld over 33 gemeenten.

Naast Zuidoost-Brabant moeten er nog drie omroepen bij komen: streekradio's voor WestBrabant. Midden-Brabant en voor NoordoostBrabant; met mogelijkheid van coördinatie, uitwisseling van nieuws en andere programma-onderdelen, van gezamenlijke redacteuren voor bijv. rechtbank en provincie en wellicht van reportagewagens en equipment.

Omroep Brabant verzorgt drie uitzendingen per dag (1986). Het dienstverlenend element wordt als belangrijk ervaren, de vrijwilligersbank, de verkeersinformatie. de vakaturebank en de rubriek weggelopen huisdieren en scholingsmogelijkheden builen het gebruikelijke onderwijsverband: daarnaast pleit men voor zendtijd voor etnische minderheden en voor meer culturele programma's.

In 1982 daalde de luisterdichtheid t.o.v. voorgaande jaren. In 1981 bedroeg de luisterdichtheid nog 18.1%. dit liep terug tot 14.7%. Toch blijft de Brabantse zender de meest populaire van alle regionale omroepen in Nederland.

In 1984 berekende men. dat met één redactie die geheel Brabant zou bedienen, een bedrag van 3,5 miljoen gulden gemoeid zou zijn, komen er nog drie bij dan zou er volgens de SROB 6.3 miljoen nodig zijn, met daartegenover wel een werkgelegenheid voor 65 mensen. Jacques Grijpink, directeur-hoofdredacteur van Omroep Brabant heeft een redactioneel plan opgesteld, uitgaande van het meest wenselijke: een editie-stelsel met naast een gemeenschappelijk programma voor de gehele provincie, aparte rubrieken voor West-, Midden-, Noordoost- en Zuidoost-Brabant. met naast de redactie in Eindhoven vestigingen in Breda, Den Bosch en Tilburg. In 1985 werkten 24 mensen in deze omroep, dat zou uitgebreid moeten worden tot 50.

Een royale meerderheid van Provinciale Staten is vóór regionale omroep m de gehele provincie Noord-Brabant. De eerstvolgende fasering zou West-Brabant zijn met dezelfde opzet als die in Zuidoost-Brabant. In 1987 zou dan met de uitzendingen kunnen worden begonnen over de gehele provincie. Naast de zender in Mierlo komen twee FM monozenders in de buurt van Uden of op de bestaande toren in Megen (voor NoordoostBrabant) en in Breda voor Midden- en WestBrabant. Dit zou spoedig gerealiseerd kunnen zijn.

Bron: Omroep Brabant.