vanaf 1948 op het landgoed Velder in de meimaand georganiseerde land-, tuinbouw- en fruitteeltbeurs, van internationale betekenis, met een bezoek van circa 100.000 mensen op het bijna 100 ha grote expositieterrein met circa 600 standhouders. In 1948 werd door de Spil, een studieclub van fruittelers, het plan opgevat een werktuigendag te houden, vooral over de mechanisatie in de fruitteelt.
Het initiatief werd door de gezamenlijke fruittelers overgenomen. De eerste werktuigendag werd gehouden op 11 mei 1948, met 40 machines en ruim 3000 bezoekers. Al spoedig werden de dagen uitgebreid met werktuigen voor land- en tuinbouw. In 1962 werd besloten tot een tweedaags evenement. Vanaf 1969 worden dankzij afspraken met twee andere grote landbouwtentoonstellingen in Nederland, t.w. de Rai in Amsterdam en Zuidlaren, de werktuigdagen om de twee jaar gehouden. Zuidlaren en Liempde vallen dan in hetzelfde jaar.
Liempde onderscheidt zich van de andere twee tentoonstellingen doordat hier de machines aan het werk te zien zijn. De werktuigdagen zijn overigens niet steeds in Liempde gehouden. Op verzoek van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond, de NCB, is de tentoonstelling ook twee keer in Haps en één keer in Teteringen gehouden. Uiteindelijk werd toch gekozen voor een vaste plaats. Het landgoed Velder wordt gehuurd van de familie Van Boeckel. Daarop werd veel geïnvesteerd door de organisatie.
Zo werden aansluitingen van water, elektriciteit en telefoon aangelegd. De Werktuigdagen hebben elke keer een vast thema en zorgen voor voorlichting op velerlei gebied, ook van de overheid, demonstratie en expositie. Regelmatig worden op de werktuigdagen in Liempde door bedrijven uit binnen- en buitenland primeurs gebracht.Bron: Brabant Pers, mei 1985.