Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

INTERNATIONALE SPOORLIJN

betekenis & definitie

in Brabant, onderdeel van de lijn, die door een spoorwegmaatschappij op het einde van de 19e eeuw werd aangelegd. Het was een lijn, die in 1873 voor een groot deel gereed kwam en die Engeland met Duitsland moest verbinden.

In ons land liep deze van Vlissingen over Boxtel naar Gennep en verder Duitsland in, Naar Gogh en Berlijn. President-commissaris was de heer Kersten uit Mill, die ten behoeve van zichzelf de internationale treinen ook in dat dorp liet stoppen. Bismarck is daarover eens zeer verwonderd geweest. In 1940 maakte een Duitse pantsertrein nog gebruik van deze internationale lijn, waardoor een Nederlandse militaire stelling kon worden opgerold. Kort daarop is de pantsertrein in de lucht geblazen. Een gedeelte van de lijn is in Noord-Brabant nog aanwezig. In Gennep staat op een klein stuk rail, dat behouden bleef, nog een der oude locomotieven.

Er is ook een internationale spoorlijn van Tilburg naar België en een van Eindhoven naar België; beide zijn buiten gebruik (zie: Bels lijntje). Voor de internationale verbinding is station Roosendaal de belangrijkste plaats, tot voor kort met douanecontrole, die nu nog uitsluitend steekproefsgewijs in de trein plaatsvindt.