Encyclopedie van Noord Brabant

Anton van Oirschot (1985-1986)

Gepubliceerd op 20-10-2020

BINCKHOF, DE

betekenis & definitie

tehuis voor 250 volwassen verstandelijk gehandicapten. Opgericht in 1966.

Gevestigd aan de Tolschestraat 2, te Velp/Grave.De Brinckhof beoogt, voor de bewoners een zo normaal mogelijke leefsituatie te bewerkstelligen. Dat houdt onder meer in:

- het respecteren van de eigen levensstijl
- het bevorderen en instandhouden van de zelfstandigheid
- het behouden van de relaties met de meest nabije personen
- het bieden van de begeleiding en verpleging die gezien de handicap nodig is.

Om deze doelstelling te bereiken werkt De Binckhof nauw samen met De Binckhorst te Rosmalen en Haarendael te Haaren.

De Binckhof startte oorspronkelijk in Orthen als dépendance van het kinderintemaat De Binckhorst (Rosmalen) en was bedoeld voor volwassen bewoners. In 1966 werd het instituut overgeplaatst naar Velp bij Grave in het voormalige klooster der Jezuïeten, dat een meer geschikte accommodatie bood. Inmiddels zijn alle woonvoorzieningen volledig vernieuwd. De bewoners wonen in leefgroepen van gemiddeld 12 personen. Enkele leefgroepen zijn gehuisvest in sociowoningen buiten Velp, met name in Grave en Cuyk.

De Binckhof heeft op het industrieterrein in Grave een eigen, aangepast arbeidscentrum „Het Bruggehoofd”, waar niet de productiviteit maar veel meer het plezier in werken centraal staat.

Op het terrein van De Binckhof bevindt zich voorts een dagactiviteitencentrum voor die bewoners, die niet of niet meer aan de werzaamheden in Het Bruggehoofd kunnen deelnemen. Voor de vrijetijdsbesteding is er een sportveld, een zwembad, een (kinder)boerderij, een buitenmanege en een wandelpark. Dit park is vrij toegankelijk voor eenieder die er wil wandelen.

De huidige capaciteit van 250 bewoners zal tijdelijk met 40 plaatsen worden uitgebreid in het kader van de herhuisvesting van de bewoners van Haarendael te Haaren.

De Stichting De Binckhof maakt deel uit van de Samivoz-organisatie, gevestigd te ’s-Hertogenbosch.

Bron: Stichting Samivoz.