Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

Gepubliceerd op 22-01-2020

WILLEKEUR

betekenis & definitie

(Oudfr.: Wilker(e)). Wat goedgevonden, besloten is.

De verordeningen van meer o£ minder autonome gemeenschappen (gilden, delen, grietenijen) heten W. Uit het Frl. der M.E. zijn bekend:Willekeur van de Upstalboom, zie Upstalboom-statuut. Willekeur van de Vijf Delen. Overeenkomsten voor het district De Vijf Delen uit de 13de of 14de eeuw. Overgeleverd in de Oudfr. handschriften Druk, Jus Municipale en Codex Unia.

Tekst: Richthofen, Rechtsquellen, 474-475; M. Hettema, Oudfr. wetten II, 149-156.

Zie: G. Overdiep en J. C. Tjessinga, Reclitsomgang van Franekeradeel (1950). I45-I5I.

Willekeur van Utingeradeel. In 1450 opgesteld door rechters en volk van Utingeradeel, vergaderd te Nes. De geestelijken hebben volgens deze W.en een aanzienlijke macht in wereldse zaken.

Tekst: Oudfr. oork. II, nr. 29.

Willekeur van Wildinghe. In 1379 voor het Z. deel van het district Wildinghe opgesteld door de daar gelegen dorpen. Sterk verwant met een in Codex Furmerius overgeleverde W. voor het ten zuidoosten aansluitende gebied.

Tekst: Oudfr. oork. II, nr. 2.

Willekeur van Wymbritseradeel. In 1404 door de geestelijken van Wymbritseradeel voor dit gebied opgesteld. Betreffen het wereldlijk recht en vertonen, in tegenstelling tot de meeste gelijktijdige W.en, een duidelijk romano-canonistische inslag. Overgeleverd in het Oudfr. handschrift Jus Municipale, zie Wilker, Wynyma Wilkerren.

Tekst :M. Hettema, Oudfr. wetten n, 290-298.