Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

Gepubliceerd op 22-01-2020

HOUTWALLEN

betekenis & definitie

In het oosten en zuiden komen op vele plaatsen met houtgewas beplante aarden wallen voor op de scheiding tussen landerijen of tussen landerijen en wegen. Deze H. dienden vanouds als grensscheiding en tot beschutting en kering van wild en vee.

We vinden ze vooral op de hogere gronden (o.a. Twizelerheide, Oostermeer, Oosterwolde, Oldeberkoop en Buil). Ze bestaan vooral uit eik met daarnaast ook berk en lijsterbes, soms meidoorn, sleedoorn, hazelaar en hulst. De lagere gronden in de Wouden zijn vaak omgeven door elzensingels, meest in de slootwallen. Terwijl de typische H. zijn aangelegd, zijn deze veelal van nature ontstaan. In de streek tussen Buitenpost en Drachten en in stukken van Dantumadeel wordt het karakter van het landschap vooral door deze singels bepaald.

H. en elzensingels worden meestal als hakhout behandeld. De beste stammetjes worden soms gespaard om tot opgaande bomen uit te groeien. Het hout wordt vaak als brand- en geriefhout gebruikt. —> Compendium, Het landschap van Friesland.

< >