Encyclopedie van Friesland

Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)

Gepubliceerd op 22-01-2020

BIER

betekenis & definitie

a. B. was in de 18de eeuw nog volksdrank, al kwamen koffie, thee, jenever en brandewijn al op.

Frl. had vele brouwerijen en ook bekende B.-soorten (.Dokkumer of Maarte-B., Knijp ster- en Bildt-B.). Verder werd het zware Groninger en Beventer B. nog na 1800 bij scheepsladingen ingevoerd.

Naar het Groninger of klúnbier heette een vrachtschip van Groningen op Lwd. nog lang Kluunkof. ’s Avonds dronk men ook warm bier met stroop (of honing, later suiker) en een scheut brandewijn.Al in de 18de eeuw verving de boerenkoffie het warme bier. De laatste Fr. brouwers waren Yde v. d. Meulen te Lwd. en Ivo Hansma te Dokkum.

Zie: Joh. Winkler, in: Oud-Nederland (1888), 315-331.

b. Bijeenkomst waar B. geschonken werd: leed-B. (bij begrafenis), panne-B. (bij bouw van een huis), flot-B. (als schip van stapel liep), hyngste-B. (bij afrekening met hengstehouder). To bier gean (verouderd): feestvieren in de herberg.