Planten, die door toedoen van de mens buiten hun oorspr. verspreidingsgebied zijn terechtgekomen. Daar in Frl. grote havencomplexen en grote wolverwerkende industrieën ontbreken, is het aantal hier relatief klein.
Het kunnen zijn: a. planten die overigens in Nederland hun natuurlijk verspreidingsgebied hebben of daar algemeen worden aangetroffen en die van daar hun weg naar Frl. vonden; b. planten rechtstreeks uit andere delen der wereld hier aangevoerd.
Van groep a. heeft men in Frl. soorten als kroonkruid (station Grouw), pimpernel (spoorweg Hardegarijp), heksenmelk (algemeen langs spoorwegen), muurzandkool (spoorwegen en haven Harlingen), wilde sla (Harlingen), bitterkruid (Harlingen), onderaardse klaver (Oldeholtpade), amarant (Eernewoude). Opmerkelijk is ook het voorkomen van berglook bij Beetgum. Sommige echte A. burgeren in Frl. veel later in dan elders, zo waterpest en knoopkruidsoorten. Ook het vergroeidbladig en het zwart tandzaad zijn hier laat verschenen en zijn nog steeds zeldzaam. Sommige sierplanten verwilderen gemakkelijk en kunnen dan een bestanddeel gaan vormen van de oorspr. flora. In de laatste tijd ziet men hier een sterke uitbreiding van de draad-ereprijs, oorspr. gekweekt als rotsplantje.
Ook de stinsenflora zou men tot deze groep kunnen rekenen. Wrsch. een overblijfsel van vroegere cultuur is winterpostelein, bij kwekerijen te Bergum. De grootste importeur van de echte, buitenlandse A. zijn de Koopmans Meelfabrieken te Lwd. Reeds vroeger werden op de terreinen dezer fabrieken diverse A. aangetroffen. De laatste jaren wordt het graanafval vervoerd naar het vuilverwerkingsterrein der gem. Lwd. onder Wartena.
Dit is daardoor een rijke vindplaats van A. geworden. Men vindt er veel verwilderde cultuurplanten, vrij gewone A. als doornappel, stekelnoot, maar verder verscheidene uitermate zeldzame adventiefsoorten uit Zuideuropese of Amerikaanse landen.
Zie: D. T. E. van der Ploeg, Nije of bisûndere Plantesoarten en -foarmen yn Fryslân (Vanellus, div. jrg.); idem, Een adventiefterrein in Frl. (Correspondentieblad t.d.v. de floristiek, 1956).