Economische bedrijvigheid; de twee Nederlandse ouwelfabrieken staan beide in Zaandam, te weten Primus en Zaano.
Ouwel (‘eetbaar papier') wordt gefabriceerd volgens geheim recept, dat eeuwen teruggaat. Het werd gemaakt in kloosters; het eindproduct was de hostie. Later werd ouwel bijvoorbeeld ook gebruikt als ‘papier’ onder kokoskoeken en noga. Produktiemethoden en receptuur van ouwel worden angstvallig geheim gehouden. De Nederlandse bedrijven maken ouwel op basis van aardappelzetmeel, in het buitenland wordt maïszetmeel als grondstof gebruikt.
De Nederlandse ouwelfabricage speelt zich geheel in de Zaanstreek af. Primus is gevestigd Bleekerstraat te Zaandam en Zaano in de Achtersluispolder. De twee Zaanse bedrijven (beide in deze encyclopedie opgenomen) opereren onafhankelijk van elkaar.
Zie ook: ‘Economische geschiedenis 3.6.9. Ouwerkerk, drs Hans George (’s-Gravenhage 1941). Burgemeester van Zaanstad sinds 16 januari 1989, voordien burgemeester van Lekkerkerk en Emmen.
Hans Ouwerkerk werd na een opleiding gymnasium en geschiedenis (doctoraal examen 1965) achtereenvolgens assistent van de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid (1965-’67), medewerker van het kabinet van burgemeester Samkalden van Amsterdam (1967-’71), landelijk secretaris van de PvdA (1971-’73) en Vara-ombudsman (1973’75). In 1976 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Lekkerkerk, een gemeente die kort daarna in het nieuws kwam wegens omvangrijke bodemvervuiling. Lekkerkerk was in feite de eerste gemeente die met dit probleem werd geconfronteerd. In 1982 werd Ouwerkerk burgemeester van Emmen. Tevens was hij vice-voorzitter van de commissie Milieu van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Eind 1988 werd hij benoemd tot burgemeester van Zaanstad (indiensttreding 16 januari 1989). In september 1991 werd hij burgemeester van Groningen.