Encyclopedie van de Zaanstreek

Eindredactie Jan Pieter Woudt & Klaas Woudt (1991)

Gepubliceerd op 02-10-2020

Achtersluispolder

betekenis & definitie

(oorspronkelijk Sluispolder). Polder buiten de voormalige zeedijk van Zaandam, het meest zuidelijke gebied van Zaanstad, aan drie zijden omgeven door water (namelijk door Zijkanaal G; het Noordzeekanaal; en Zijkanaal H).

Wanneer de Sluispolder droog viel is met bekend. Vermoed wordt dat dit rond de 13e eeuw (de tijd van de eerste omvangrijke bedijkingen) gebeurde; de polder werd in de 16e eeuw ingedijkt. Tot in de 20e eeuw werd de polder als veeteeltgebied gebruikt. Maar reeds in 1917 werd De → Vrede (nog steeds het meest markante gebouw in het industriegebied) gebouwd, terwijl er daarna bijvoorbeeld de jachtwerf van Kraaier werd gevestigd. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich grote houthandels en bijvoorbeeld machinefabriek Bührs in het gebied.

Feitelijk was de Achtersluispolder het eerste buiten de bebouwde kom ontwikkelde industriegebied van de Zaanstreek. Een belangrijke vestigingsfactor werd de aanwezigheid van de eind jaren ’50 gegraven Isaac →Baarten Dirk →Metselaar-haven. Nadien vestigde bijvoorbeeld →Ahold een distributiecentrum in de Achtersluispolder. De Achtersluispolder is thans (1988) volledig in gebruik als industriegebied. De aanvankelijk slechte bereikbaarheid over land werd verbeterd in 1987, toen er een aansluiting op de Coentunnelweg kwam. Zie ook: →Economische geschiedenis 3.6.3.