Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Paddenstoel

betekenis & definitie

Paddenstoel is het vruchtlichaam van een hoogere zwam. Sommige soorten zijn eetbaar.

Bv. Hanekam (eierzwam); Weidekringzwam; Weidechampignon; Eekhoorntjesbrood; Inktzwam; Ridderzwam; Parasolzwam; Honingzwam; Morielje; Truffel.

De bovengenoemde zijn eetbare soorten. Giftige soorten zijn: Groene knolamaniet; Vliegenzwam; Panteramaniet; Melkzwam; Russula; Satansboleet; Aardappelbovist.

De meeste paddenstoelen zijn zeer waterrijk (gemiddeld 90%); alleen de truffel maakt hierop met 75% water een uitzondering. Het eiwitgehalte varieert van 1,5-9,0%, terwijl het eiwit slechts voor 40% verteerbaar is.