Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Gelatine

betekenis & definitie

Gelatine is een lijmachtige stof welke uit beenderen bereid wordt. Uit hoofde van zijn chemische samenstelling wordt het tot de eiwitachtige producten gerekend. Bij de bereiding uit beenderen wordt met behulp van minerale zuren het calciumfosfaat verwijderd, waarna het overblijvende weeke en buigzame materiaal met heet water wordt behandeld, waardoor de gelatine oplost. De dunne gelatineuze massa wordt dan in reepen voorzichtig gedroogd, waardoor de bekende gelatine-blaadjes ontstaan.

Zie ook agar-agar.

De aminozuur-samenstelling van gelatine is zoodanig dat aan dit eiwit slechts geringe waarde kan worden toegekend. Samenstelling: 84,2% eiwit; 0,1% vet; 0% koolhydraten en 13,6% water; verbrandingswaarde 3460 calorieën per kg.