Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Biest

betekenis & definitie

Biest is het eerste afscheidingsproduct van de melkklier direct nadat het jonge dier is geboren. De biest verschilt in samenstelling aanmerkelijk van de melk, welke later gevormd wordt. Iedere volgende portie biest verschilt weer van de voorgaande. Langzamerhand gaat de biest in melk over. De biestperiode duurt ongeveer 3 à 5 dagen. Koeienbiest bevat ongeveer 70-75% water; 20% eiwit; 3% vet; 2,5% melksuiker; 1,5% aschbestanddeelen. Biestmelk is voor de bereiding van zuivelproducten ongeschikt. Indien biestmelk boven 70° C verhit wordt schift ze ten gevolge van het stollen van de albumine en de globuline.

De biest wordt wel als een bijzonder krachtig voedsel gebruikt o.a. voor het bakken van pannekoeken. De biest bevat echter niet voor niets zulk een hoog gehalte aan voedende bestanddeelen, waarom het altijd aanbeveling verdient de biest aan het kalf te vervoederen.