Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Arrowroot

betekenis & definitie

Arrowroot is een verzamelnaam van allerlei soorten zetmeel, welke in de tropen voornamelijk van de wortels van allerlei gewassen wordt gewonnen. Vele dezer gewassen behooren tot de familie der Marantaceae, Curcumaceae, Cannaceae, e.a.

Het West-Indische arrowroot is afkomstig van Maranta arundinacea. Het Oost-Indische arrowroot van Curcuma angustifolia en leukorrhiza. Soms rekent men hier ook toe het zetmeel van Cassave-, Canna-, en Palmensoorten. Het Queensland-arrowroot is afkomstig van Cannasoorten. Het Braziliaansch arrowroot van Manihot utillissima, ook wel tapioca geheeten. Soms rekent men hiertoe eveneens het zg. batatenmeel van Batatas edulis.

Het Tahiti-arrowroot is afkomstig van Taccasoorten. Tenslotte hebben we nog het Guyana-arrowroot, dat behalve van den Yamwortel van bananen gemaakt wordt. In het laatste geval hebben we dus niet met zetmeel van worteldeelen te maken.

< >