Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

Rueda

betekenis & definitie

Sinds kort zeer populaire DO, iets ten westen van Valladolid. Eerst werden er wat sherry-achtige wijnen gemaakt en was de saaie verdejodruif er koning. In de jaren zeventig kreeg het gebied een geweldige kwaliteitsimpuls toen een grote naam uit Rioja, de Marqués de Risqual, er neerstreek en er sauvignon blanc aanplantte. Die leverde geweldige crispy witte wijnen op, boordevol stuivend fruit. In de schaduw van dit succes kwam ook de verdejo weer tot bloei. De Riscal herontdekte de duizendjarige en ook andere wijnmakers maakten weer kennis met hem.

Vooral dankzij de nu voorhanden zijnde moderne wijnmaaktechnieken weten zij de fletse verdejo inmiddels te verleiden tot een fantastische blanco. Oogsten gebeurt in de vroege uurtjes, vaak nog in het donker. De plukkers gaan met mijnwerkershelmen voorzien van een lamp, de wijngaarden in. De druiven worden verzameld in kleine plastic bakken, waardoor er minder kans ontstaat op kneuzing en de boel al begint te gisten. Tijdens het vervoer wordt er een 'deken' van stikstof over het fruit gelegd om contact met zuurstof tot een minimum te beperken, een procédé dat ook tijdens het feitelijke wijn maken wordt voortgezet. Ondanks deze arbeidsintensieve manier van werken en de groeiende populariteit is dit wit uit Rueda toch nog alleszins betaalbaar.