rosé betekenis & definitie

Is geen mengsel van rood en wit. Dat gebeurt alleen in Champagne. Daar wordt een shotje pinot noir aan het witte druivensap toegevoegd om hem rozekleurigte krijgen. Normaal gesproken zijn er twee manieren om rosé te maken.

De meest voorkomende is om de schillen van de rode druiven voor de gisting even in het sap te laten 'weken’. Soms is dat niet meer dan een paar uur, soms een dag of twee, afhankelijk van de hoeveelheid pigment die het druivenvelletje bevat of van de kleurstijl die de wijnmaker van dienst voor ogen heeft. De schilletjes even laten meegisten gebeurt ook wel.

Methode twee: de rosé saignée. De wijnmaker laat zijn rode wijn bloeden (saigner) om zo een krachtiger en geconcentreerder eindresultaat te krijgen. Dit eerste rosé-kleurige sap, vrijgekomen door het gewicht van de druiven, is fruitig en vrolijken veel minder zwaar op de hand dan zijn rode donor. Vooral in Bordeaux en Bergerac zijn ze niet bang voor bloed: de saignée is daar zo'n beetje hun handelsmerk geworden.

Gepubliceerd op 17-05-2017