Harold Hamersma

wijnbegrippen in gewone mensentaal

Gepubliceerd op 17-05-2017

gezondheid

betekenis & definitie

Dagelijkse wijnconsumptie is gezond voor lijf en lever. Volgens publicaties in de internationale (wijn)tijdschriften in ieder geval. Vanzelfsprekend spannen de Amerikaanse de kroon.

Wine Spectator wijdt zelfs een aparte rubriek aan alle geneeskrachtige zegeningen van het gegiste druivensap. Iedere aflevering wordt er wel weer een universitair onderzoek wereldkundig gemaakt waaruit blijkt dat een dagelijkse dosis wijn - maximaal drie glazen helaas — alle mogelijke kwalen helpt voorkomen. Vooral rode wijn wordt geroemd om zijn positieve werking. Het is wetenschappelijk bewezen dat onder andere hartkwalen, Alzheimer, diabetes, botontkalking, longaandoeningen, nierstenen en ontstekingen zijn te voorkomen met behulp van een kurkentrekker. Vooral het nieuws dat rode-wijnconsumptie de kans op hartfalen verkleint, deed in hysterisch Amerika het gebruik omhoog vliegen. En ook het boek The Science of Healthy Drinking waarin de schrijver Gene Ford alle wetenschappelijke publicaties rondom wijn en gezondheid heeft gerubriceerd, is een onbetwiste bestseller.

Paradoxaal genoeg is Amerika echter ook weer zo'n beetje het enige land waar op iedere fles wijn een 'goverment warning’ te vinden is die de drinker juist waarschuwt voor de gevaren van alcohol. Inmiddels duiken ook in Europa publicaties op over de gezondheidsaspecten van rode wijn. In Italië nota bene is een pil ontwikkeld waarin alle 'goede' ingrediënten (dus niet de alcohol) van een glas rode wijn zitten. Het farmaceutisch biochemisch instituut in Pavia verwacht veel van zijn uitvinding. In Nederland kunnen we sinds kort terecht voor Antistax, een capsule op basis van het extract van rode-wijn-stokbladeren ter voorkoming van zware en vermoeide benen. En Goos Eilander, directeur van marktonderzoekbureau Trendbox, voorspelt in zijn jaarlijkse toekomstbespiegelingen dat rode wijn zelfs in de nabije toekomst door het ziekenfonds vergoed zal worden.

(Maar waarschijnlijk alleen als deze intraveneus wordt toegediend). ‘De vergoeding is een belangrijke impuls om wijn voor ouderen betaalbaar te houden. Het doktersadvies om één à twee glazen rode wijn per dag te consumeren, kan zo door vrijwel iedereen opgevolgd worden.’ Eilander ziet echter wel een nadeel. 'Het segmenteert de markt natuurlijk wel: rode wijn wordt een oude lullendrank. ’Maar volgens een recente publicatie in Scientific American kunnen die oude lullen in de toekomst wel kankervrij door het leven. Onderzoekers hebben ontdekt dat rode wijn die op eikenhout gelagerd is, de stof Acutissimin A bevat waarvan de eigenschappen om tumoren te bestrijden 250 keer krachtiger zijn dan het thans in gebruik zijnde geneesmiddel met Etosopide. Weliswaar benadrukken de onderzoekers dat eiken rood kanker niet helpt te voorkomen, maar velen zullen het bericht zeker zien als groen licht voor nog een glaasje.