Harold Hamersma

wijnbegrippen in gewone mensentaal

Gepubliceerd op 17-05-2017

Italië

betekenis & definitie

Samen met Frankrijk de grootste wijnproducent ter wereld. Afhankelijk van de oogstresultaten is het ene jaar de een de grootste en het jaar daarop weer de ander. Dit wil overigens niet zeggen dat men ook het grootste wijngaardareaal in deze landen aantreft, want dat bevindt zich in Spanje.

In tegenstelling tot Spanje en Frankrijk tiert overal in 'De Laars’ de wijnrank welig. Vanaf de Alpen in het hoge noorden tot in het diepe zuiden van Sicilië. De belangrijkste twee gebieden zijn Piemonte en Toscane. Tot voor kort bekommerden de Italianen zich niet erg om de kwaliteit van hun rood, wit of rosé. Wijn was een levensmiddel. Nu zij hun dagelijkse portie echter steeds meer als genotsmiddel gaan zien, gaat ook de kwaliteit met sprongen omhoog. Er wordt al gerept over een metamorfose van de wijnindustrie. De voorspellingen zijn dan ook dat binnen tien jaar Italië het meest verrassende wijn land van de wereld zal zijn. Er wordt zelfs al gerept over de Gouden Eeuw voor Wijn die zou zijn begonnen. Daarvoor zijn oude wijndomeinen op de schop gegaan en worden er nieuwe aangelegd. De kortstondige liefde voor de alom bekende, overal groeiende internationale variëteiten is bekoeld. De kracht van het land is dat iedere streek een eigen, inheemse druif heeft. Oude, karakteristieke rassen en moderne technologie maken straks het onderscheid tussen confectiewijn en wijnen met een heel eigen karakter.

Enige puntje van zorg: de volstrekte onduidelijkheid in de wijnwetgeving. Maar daar hebben meer Oude Wereld wijnlanden last van. Lichtpuntje: het mag dan vaak onduidelijk zijn wat er in de fles zit, het is steeds vaker wel lekker.