Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

glas

betekenis & definitie

Graag kristal natuurlijk. Voor iedere wijnsoort is wel een ander modelletje ontwikkeld. Is dat nodig of is het marketing? Beide. Maar schenk één soort wijn in vijf verschillende glazen en hij zal in even zoveel gevallen anders smaken.

En dat steeltje zit er overigens ook niet voor niets. De wijnboeren filteren hun wijn niet tot een prachtig helder sap om het vervolgens, door de eerste de beste hand om het glas, te laten draperen met een vetfilter. Bovendien werken een vijftal vingers als een kacheltje. De zorgvuldig op temperatuur geserveerde wijn wordt zo razendsnel te warm. (Alleen de kelk dus in de hand nemen als de wijn te koud is). Bovendien wil de hand nog wel eens luchtjes met zich meedragen. En de geur van crème, parfum of WC-Eend was niet het bouquet dat de wijnboer voor ogen had toen hij 'een fruitige wijn' (zie ook:fruitig) wenste te maken.