Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Trockenbeerenauslese

betekenis & definitie

Duitse term voor ‘speciaal uitgekozen, gedroogde bessen’. Een zeer lang woord, dat overigens een exacte beschrijving geeft van het procédé waardoor men de zoete Rijn- en Moezelwijnen verkrijgt waarvan sommige tot de meest elegante ter wereld mogen worden gerekend.

Doordat ze overrijp worden en zijn aangetast door de Botrytis cinerea, een minuscule champignon die de zogenaamde edele rotting veroorzaakt, drogen de druiven in en verschrompelen. Dit verschijnsel doet het water in de druif voor een groot deel verdampen, waardoor het suikergehalte relatief toeneemt. De druivenplukkers plukken de druiven één voor één op het moment dat ze de gewenste graad van overrij pheid hebben bereikt. Daar het arbeidsloon in de welvaartsstaat Duitsland op het ogenblik zeer hoog is, zijn deze wijnen uiterst kostbaar geworden. De Trockenbeerenauslese is de Duitse pendant van de Franse Sauternes, met dit verschil dat de prijs van de natuurlijk zoete wijnen die men in het milde klimaat van ZuidwestFrankrijk maakt door de druiven één voor één te plukken nog betaalbaar blijft, al is hij eveneens zeer hoog.→ MOEZEL

< >