Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Saumur-champigny en coteaux de saumurchampigny

betekenis & definitie

Mousserende, licht-mousserende en nietmousserende witte wijnen, in het algemeen droog. Ook wat rode wijn en rosé.

Anjou, FrankrijkHet verschil tussen deze 2 benamingen is nooit nader verklaard en zal dat ook wel nooit worden. Vooralsnog hebben ze dezelfde betekenis. Op het ogenblik wordt slechts een kleine hoeveelheid witte wijn onder de naam Coteaux de Saumur verkocht en vindt men geen enkele rode met deze benaming. De wijnen kunnen zowel rood, wit als rosé zijn, maar buiten de streek zelf treft men nauwelijks een rode Saumur aan. Ze kunnen mousserend, licht-mousserend of nietmousserend zijn, maar het grootste gedeelte van de oogst wordt elk jaar mousserend gemaakt. Al is deze mousserende Saumur dan wat zwaarder en gewoner dan de Vouvray, hij is zeker niet minder presentabel, al kan hij zich natuurlijk niet meten met een Champagne.

De mousserende Saumur wordt voor het grootste deel bereid en bewaard in enorme grotten in de steile kalkrotsen die rondom de stad liggen. De wet vereist dat deze wijnen worden geproduceerd volgens de ‘méthode champenoise’, d.w.z. dat ze een tweede gisting op fles moeten ondergaan en voor minstens 40% van de Chenin blanc moeten zijn gemaakt. De rest is gewoonlijk afkomstig van de Groslot en een bepaalde hoeveelheid Cabemet. De laatste jaren is de kwaliteit van de mousserende wijnen verbeterd dank zij de creatie van een nieuwe benaming, ‘Crémant de Loire’.

De niet-mousserende Saumur is in bepaalde jaren de beste witte wijn van Anjou. Het is doorgaans een droge wijn - al kan hij soms nog een spoortje suiker bevatten - die zich vaak robuuster toont dan de andere droge wijnen uit deze provincie. Er bestaan 2 roséwijnen waarvan de beste uitsluitend van de Cabemet wordt gemaakt. Ze verschillen niet veel van de andere goede Rosé d’Anjou. Van de witte wijnen is een gedeelte ‘pétillant’ ofwel licht-mousserend. De jaarlijkse produktie bedraagt ongeveer 60 000 hl. → LOIRE