Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Rum: guyana

betekenis & definitie

Het voormalige Brits-Guyana produceert 2 typen Rum, het eerste via distillatie, het tweede via rectificatie.

Het onderscheidende kenmerk van de Rum uit Brits-Guyana is zijn snelle vergisting, in het algemeen binnen 36 tot 40 uur.

Behalve de exportrum produceert Guyana ook Rum voor de binnenlandse consumptie door zijn 400 000 inwoners. In het algemeen wordt deze Rum pas geconsumeerd nadat in het produkt van de continu distillatie diverse vruchten en kruiden zijn geweekt. Vervolgens wordt het distillaat wat bijgekleurd met karamel en wordt het met ongeveer 43° alcohol gebotteld. Het produkt van deze opeenvolgende operaties is minder vol dan de Demerara, die in het buitenland een veel groter bekendheid geniet. In Engeland treft men de Courantin nog wel aan, eveneens een fruitige en kruidige Rum van het genre dat door de inwoners van Guyana wordt gedronken. De Demerara, die de naam draagt van de rivier waarlangs het suikerriet wordt verbouwd, is de door Guyana het meest geëxporteerde Rum.

Hij wordt gemaakt met melasse door distillatie of continu distillatie en vergist spontaan in houten kuipen. Er wordt een minieme hoeveelheid zoutzuur toegevoegd om de bacteriën te doden en wat ammoniumsulfaat om de giststoffen te voeden. De Demerara is meestal donker van kleur, hetgeen te danken is aan de karamel die door de verbranding van suikerriet wordt verkregen. Hij is niet zo zwaar als de kleur zou doen vermoeden, en vanwege de snelle vergisting heeft hij niet de geprononceerde smaak van de Rums met langzame vergisting. Sommige soorten Demerara worden in de ketel gestookt en behouden een derde meer aan esters, smaakvormende substanties. Ze zijn ook tweemaal zo rijk aan alcohol.

De geëxporteerde Demerara bevat ongeveer 82° alcohol. Guyana is van de onder Britse invloed staande landen in de Caribische Zee de voornaamste producent van Rum.

< >