Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Pouilly-sur-loire

betekenis & definitie

Witte Loirewijnen, Loirevallei, Frankrijk

In Pouilly, onder Nevers aan de Loire, loopt het terrein glooiend omhoog, vrijwel onmerkbaar, maar het hoogteverschil is toch voldoende voor de wijnbouw die nu eenmaal altijd beter op een helling gedijt dan op vlak terrein. In Pouilly worden 2 druiverassen verbouwd waarvan men 2 witte wijnen maakt, beide droog maar verder in alle opzichten verschillend.

De Pouilly-Fumé is de beste. Gemaakt van Sauvignon is hij licht maar rond, stevig, bij uitstek aangenaam en verfrissend. De gelijkenis qua type en naam leidt tot verwarring met de PouillyFuissé uit Macon, maar deze 2 wijnen hebben geen enkele gelijkenis. Zelfs de enigszins mindere wijnen uit deze streek van de Loire hebben allemaal het droge van vuursteen en een niet in woorden te vangen smaak die soms aan truffels herinnert. Hoewel ze verrukkelijk kunnen zijn, ontbreekt het deze wijnen over het algemeen aan ras.

De mindere wijn Pouilly-sur-Loire wordt gemaakt van Chasselas, die vooral op leemachtige grond wordt verbouwd. Deze wijn is bijna even droog als zijn imposante buur, maar hij is minder houdbaar en neigt enigermate naar het gewone genre. Kortom, een respectabele wijn in een karaf op tafel in zijn geboorteland, maar elders weinig belangwekkend. Ongeveer 650 ha van het grondgebied van Pouilly wordt gebruikt voor de wijnbouw, waar meer Sauvignon wordt verbouwd dan de Chasselas. De jaarlijkse produktie benadert 15000 hl PouillyFumé en 5000 hl Pouilly-sur-Loire.