Rode en roséwijnen uit het Rhônedal, Zuid-Frankrijk
Tussen de Provence en het Rhônedal, op 40 km ten oosten van Avignon, ligt het plateau van de Vaucluse met zijn droge, door de wind schoongeveegde bodem. De wijngaarden van de Côtes du Ventoux, die zich uitstrekken over meer dan 10 000 ha van dit plateau, liggen even ten oosten van Carpentras, een stad die beroemd is om zijn meloenen, en juist ten zuiden van de Mom Ventoux.
Men kweekt hier de Grenache noir het basisras voor alle zuidelijke sectoren van de Côtes du Rhône -, de Cinsault, Syrah, Mourvèdre en de Carignan. Al deze soorten doen het goed op de rode, arme Middellandse-Zeegrond, die werd gevormd door de harde kalk van de Mont Ventoux, taluds en stenen. De 51 gemeenten van deze in 1973 toegekende Appellation Contrôlée produceren jaarlijks ongeveer 200000 hl voornamelijk rode wijn. Een kwart hiervan bestaat uit een solide, fruitige, tanninerode wijn, terwijl meer dan de helft van de Côtes du Ventoux zogenaamde ‘caféwijnen’ zijn, of wijnen voor zomaar een avondje. Deze caféwijnen, lichter van karakter en met een lager alcoholgehalte dan de andere rode, worden al vóór het einde van het gistingsproces afgetapt en geperst. Ze vormen veruit de bekendste groep van deze Appellation Contrôlée.