Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Chianti

betekenis & definitie

Chianti is een van de namen die over de hele wereld wel het meest werden misbruikt. Menig wijnproducerend land gebruikte hem voor willekeurige rode wijnen die in met stro omwikkelde flacons werden verkocht.

De echte Chianti wordt alleen geproduceerd in een nauwkeurig afgebakend gebied in Toscane (provincie in het westen van Italië). Eenvoudige Chianti wordt verkocht in de van oudsher bekende ‘fiasco’, dit is de met stro, raffia of kunstmateriaal omwikkelde fles die vroeger zondere verdere emballage zo op wagens werd gestapeld en verzonden. Tegenwoordig wordt Chianti meer en meer op de zogenaamde Bordeauxfles gebotteld, mede als gevolg van het feit dat de ‘fiasco’ erg arbeidsintensief is en daarom kostbaar.Er is nogal wat verwarring over de benaming Chianti Classico. De aanduiding Classico duidt erop dat de betreffende wijn afkomstig is uit het oorspronkelijke, sinds 1200 na Chr. bekende gebied. Voor de DOC is een alcoholpercentage van 12% vereist. In de loop van de eeuwen is het produktiegebied met recht op de naam Chianti sterk uitgebreid met een indeling naar produkten onder de namen Colli Fiorentini, Colli Aretini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano en Rufma. De DOC verlangt voor de niet als Classico geregistreerde Chiantis ‘A% minder alcohol, dus 11*/2%. Ter onderscheiding kunnen de verschillende Chiantis zijn voorzien van een halsstrook (niet verplicht).

Zo draagt een Chianti Classico als beeldmerk een zwarte haan, zgn. gallo (= haan) — nero (= zwart). Een groep producenten met een zeer goede reputatie brengt haar Chianti in de handel met als beeldmerk de Putto, Bacchus als kleuter. De scheve toren van Pisa siert de Colline, Pisane, enz.

Chianti is er van zeer eenvoudige rode wijn tot waardevolle bewaarwijn. Zo zal een Chianti met de onderscheiding ‘vecchio’, die minstens 2 jaar op fust is gerijpt, niet eerder dan 4 jaar na de oogstdatum moeten worden gedronken. Sommige Chiantis Reserva zijn op hun best met meer dan 8 jaar leeftijd. De Chiantis die 50 jaar en ouder loinnen worden zijn in de moderne vinificatie zeldzaam geworden.

TOSCANE → ITALIE