Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Cérons

betekenis & definitie

Witte wijnen uit de Bordeaux, Frankrijk

De wijngaardroute, die de linkeroever van de Garonne volgt en daarna de hellingen van de Sauternes, slingert vervolgens door een vlak landschap met goed onderhouden wijnstokken, zo dicht op elkaar gegroeid als een hoogpolig wollen tapijt. Dit is de streek van Cérons. Overal ziet men kleine bouwsels in de vorm van flessen of miniatuur châteaux die de wijn aanprijzen en de voorbijganger uitnodigen om binnen te komen en te proeven.

De Céronswijnen, minder droog dan de witte Graves en minder zoet dan de Sauternes, worden gemaakt op dezelfde vlekkeloze wijze en met dezelfde druiven als de Sauterneswijnen: Sémillon, Sauvignon en Muscadelle. Net als bij de Sauternes laat men de druiven overrijp worden met het oog op een zo hoog mogelijk suikergehalte en men plukt ze druif voor druif. Zoals de kraampjes langs de wegen aangeven, zijn de witte wijnen van Cérons uiteindelijk veel geliefder in Frankrijk dan men zou denken, gezien hun bescheiden naam in het buitenland.

(In Bordeaux veronderstelt men dat het feit dat deze wijn zich geen plaats op de wereldmarkt heeft verworven te wijten is aan zijn niet-geprononceerd karakter, namelijk droog noch zoet.)

Om tegemoet te komen aan de huidige tendens van de markt, maakt men echter een aanzienlijke hoeveelheid droge Cérons. De typische Cérons is evenwel een zoete wijn, minder zoet dan de wijn van de Barsac, een aangrenzende streek waar Cérons vroeger deel van uitmaakte. De Barsac is te vergelijken met een zoete Sauternes. Men produceert 17500 hl Cérons, 15000 hl Barsac en 27500 hl Sauternes.

< >