Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Barsac

betekenis & definitie

Zoete witte wijn. Bordeaux, Frankrijk

Er heerst zelfs in de geest van de echte wijnkenner soms enige verwarring omtrent de Sauternes en de Barsac. Is de Barsac een Sauternes of een andere cru? In feite kan men deze vraag zowel met ja als met nee beantwoorden.

De Appellation d’Origine Contrôlée Barsac is van toepassing op de natuurlijke, zoete witte wijnen die rondom Barsac worden geproduceerd, d.w.z. ten noorden van de officiële Sauternes, zo’n 40 km ten zuidoosten van Bordeaux. De Sauternes bestaat uit 5 gemeenten, waaronder Barsac en → Sauternes. Vroeger hadden deze plaatsen allemaal hun eigen Appellation. Behalve Sauternes produceerden de andere gemeenten maar heel weinig. En zo werd er al lang geleden besloten om ze onder te brengen

onder de Appellation Sautemes met de bedoeling een zodanige produktie te bewerkstelligen dat deze zoete wijnen een plaatsje op de wereldmarkt zouden kunnen veroveren. Evenals de 3 andere gemeenten werd ook Barsac onder de Appellation Sautemes ondergebracht, maar zijn wijnen waren al te beroemd om hun eigen naam af te schaffen. Van regeringswege werd daarom besloten dat de wijnen van Barsac, mits van rijpe druiven uit de officiële Sautemes gemaakt en in het bezit van alle specifieke kenmerken ervan, het recht kregen om hun eigen naam te behouden of die van Sautemes aan te nemen. In de praktijk is het zo dat sommige zich Sautemes noemen en andere Barsac, terwijl weer andere allebei de namen dragen, wat ook volkomen legaal is. Het grootste deel van de wijnen wordt onder de naam Barsac op de markt gebracht.

Van de 13 Deuxièmes Crus Classés van de Sautemes zijn er 8 Barsac. Maar van de 11 Premiers Crus zijn dat er maar 2. Het Chateau-d’Yquem, de enige Premier Grand Cm, boven alle andere geklasseerd, ligt ten zuiden van Sauternes. Barsac mag echter trots zijn op zijn ChSteau-Coutet en Chateau-Climens, de 2 Premiers Crus die onmiddellijk na Chateau-d’Yquem geklasseerd behoren te worden. Van de 5 gemeenten in de Sauternais is Bommes de meest aristocratische, want één derde van de wijngaarden behoort hier tot de Premiers Crus. Over het algemeen is de kwaliteit van de wijnen van Sautemes, Barsac en Preignac, waarvan de bodem tussen die van de 2 andere in ligt, vrij uniform.

De wijnen uit de zuidelijke sector, waar het terrein glooiender en steenachtiger is, zijn wat smeuïger en rijker aan suiker. De Barsac hebben de neiging wat lichter en fruitiger te zijn en wat sneller in hun ontwikkeling. De verschillen zijn echter uiterst subtiel, en de druiverassen, produktiemethodes en algemene kenmerken zijn hetzelfde. In tegenstelling tot de heuvelachtige rest van de Sauternais is de streek van Barsac vlak. De grenzen ervan lopen zo goed als parallel met de Ciron, een beekje dat diagonaal door de Sauternais stroomt en in de Garonne uitkomt.

In de zomer van 1956 was het een droevige belevenis om door het Circuit du Sauternais te rijden, een met goudkleurige wegwijzers gemarkeerde weg die midden door de wijngaarden voert. Niets dan wijngaarden zonder bladeren, zoiets als ontvleesde armen. De strenge vorst van februari had voor de Barsac in dat jaar rampzalige gevolgen. In de wijngaarden van de Sautemes, die langs de hellingen zijn geplant, was de schade minder groot. Van de oogst van 1956 en 1957 bleef in Barsac vrijwel niets over, en tijdens de jaren van herstel die daarop volgden werd ook maar heel weinig geproduceerd. De bodem van Barsac bevat minder steen, maar meer kalk dan die van Sautemes, vandaar het, overigens minieme, verschil tussen deze beide crus.

CRUS CLASSÉS VAN DE SAUTERNES AFKOMSTIG UIT DE BARSAC (Classificatie van 1855)

PREMIERS CRUS

Château-Coutet

Château-Climens

DEUXIÈMES CRUS

Château-Myrat

Château-Broustet

Château-Doisy-Dubroca

Château-Nairac

Château-Doisy-Daëne

Château-Caillou

Château Doisy-Védrines

Château-Suau

→ CHÂTEAU-CLIMENS, → CHÂTEAU-COUTET, → CHÂTEAU-CAILLOU, → SAUTERNES