Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Ahr

betekenis & definitie

Witte en rode wijnen. Noordwest-Duitsland

Dit gebied produceert driemaal zoveel rode wijnen als witte. De streekbewoners beweren dat hun wijngaarden de oudste zijn van heel Duitsland, en enkele ervan zijn dat inderdaad. De archieven vermelden dat in dit gebied al in de 3de en 7de eeuw van onze jaartelling aan wijnbouw werd gedaan. Oorspronkelijk werd er witte wijn gemaakt, maar toen men er in de 17de eeuw uit de Bourgogne geïmporteerde Pinot noir-stokken plantte begon men in dit gebied ook rode wijnen te produceren. Twee-en-eenhalve eeuw lang produceerde de Ahr toen bijna uitsluitend rode wijn. De wijn die wordt gemaakt is de Spatburgunder, die 25% van de totale produktie omvat.

Ahrwijnen worden slechts in minuscule hoeveelheden en hoogstens als curiosum uitgevoerd, omdat ze onmogelijk met de betere rode Franse wijnen vergeleken kunnen worden. In Duitsland zijn ze echter welbekend. Sinds enige tijd plant men in het gebied van de Ahr wijnstokken voor de produktie van witte wijn, terwijl die van de rode schijnt af te nemen. De Portugieser is het meest verbreide rode druiveras. Voor de witte wijnen zijn dat de Riesling en de MüllerThurgau. Het meest opmerkelijke van deze Ahrwijnen is dat ze überhaupt bestaan.

Dit kleine wijndistrict ligt ten noorden van de Moezel, waarmee het om de titel van het noordelijkste wijngebied ter wereld wedijvert. Het oppervlak van het Ahrgebied beslaat nauwelijks een twintigste van dat van de Moezel. Elk jaar wordt de oogst bedreigd door de kou en vooral door de dodelijke vorst in de maand mei. Als de wijnstokken niet op de steile hellingen van de nauwe dalen waren geplant, die beschut tegen de wind lange tijd de zonnewarmte vasthouden, zouden ze niet eens behoorlijk kunnen rijpen. De bekendste rode wijnen zijn Ahrweiler en Walporzheimer; ook in Bad Neuenahr wordt een kleine hoeveelheid zeer goede rode wijn gemaakt.

Voor een complete lijst van de Einzellagen (afzonderlijke wijngaarden) van het Ahrgebied, geklasseerd volgens Grosslage (wijngaarddistrict) en Bereich (subdistrict - de Ahr is op zichzelf een subdistrict) → AANHANGSEL B.