opgeblazen gevoel betekenis & definitie

Het gevoel dat er veel lucht (gas) in je darmen zit.

Normaal gesproken zit er niet zoveel lucht in de darmen. Om darmgas te lozen, laat iedereen zo’n 10 tot 20 keer per dag een wind. Die zijn soms zo klein dat je het zelf niet merkt. Hoeveel gas er in je darmen ontstaat, hangt af van wat je eet en van de darmflora (de natuurlijke, goede darmbacteriën). De gezondheid en de hoeveelheid van die darmbacteriën kunnen tijdelijk verstoord raken door bijvoorbeeld alcohol, roken, andere voeding en medicijngebruik.

Dan maken ze meer gas dan normaal en krijg je een opgeblazen gevoel of ga je extra veel of vieze winden laten. Het synoniem ‘hyperinflatie’ (‘te veel opgeblazen’) lijkt wel met dollars, roebels en banken te maken te hebben, maar een darmendokter denkt hierbij toch aan iets anders dan een bankdirecteur. Ook meteorisme, hyperinflatie. Kijk ook bij winderigheid.

opiaten

Groep van stoffen (drugs, medicijnen) die pijn wegnemen en iemand zich kunstmatig heel fijn laten voelen (uitspraak: oo-pie-AA-ten).

Opiaten laten iemand zich geestelijk en lichamelijk heel lekker en gelukkig voelen. Dokters gebruiken de opiaten codeïne en morfine als krachtige pijnstillers. Drugsverslaafden gebruiken opiaten als heroïne en methadon.

Kijk ook bij drugs.