Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

nierinsufficiëntie

betekenis & definitie

Nieren die heel slecht of helemaal niet meer werken (uitspraak: NIER-in-suf-fie-SJEN-tsie).

Wanneer de nieren hun werk slecht doen, gaat er in het lichaam heel veel mis. Afvalstoffen verdwijnen niet meer goed uit het lichaam, de bloeddruk klopt niet meer en het lichaam houdt te veel vocht en zouten binnen. Nierinsufficiëntie komt vaak voor bij langdurige en slecht ingestelde diabetes, als iemand hoge bloeddruk heeft en geen medicijnen daartegen krijgt, bij aderverkalking (atherosclerose) en bij een ontsteking van de nieren.

Slechte nieren bezorgen iemand te veel afvalstoffen in het bloed. Mensen worden daardoor moe en misselijk, ze krijgen jeuk, slapen slecht en hebben geen eetlust meer. Ook krijgen ze hoge bloeddruk en vochtophopingen (dik gezicht, dikke enkels).

Nierinsufficiëntie is dus een ernstige lichamelijke toestand. Daarom gaat de dokter meteen uitzoeken waardoor de nieren het niet goed doen. Als je nierinsufficiëntie hebt, krijg je een dieet met weinig zout en eiwitten, vitamine D en medicijnen tegen jeuk en om veel te plassen (voor lagere bloeddruk en minder vochtophoping). Wanneer een nier het bijna helemaal niet meer doet, krijg je hemodialyse en, als je geluk hebt, een donornier.

Ook nierfalen.