Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

kanker

betekenis & definitie

Ziekte waarbij lichaamscellen veel te hard in aantal groeien en zo schade aanrichten op een plaats waar die groei niet de bedoeling is.

Vaak ontstaat dan een kankergezwel (kwaadaardig gezwel, tumor). De kankercellen kunnen buiten het orgaan waar ze vandaan komen doorgroeien tot in weefsel eromheen. Langs de bloedvaten en lymfebanen kunnen ze overal in het lichaam terechtkomen (uitzaaiingen).

Kanker kan door van alles komen, vaak door verschillende dingen tegelijk, zoals roken, een virus, een giftige stof en een erfelijke aanleg. Iemand gaat meestal dood aan kanker door de uitzaaiingen van het gezwel. Daarom is het belangrijk dat kanker wordt ontdekt voordat die uitzaaiingen er zijn.

De dokter behandelt kanker vooral om te zorgen dat kankercellen zich niet in het lichaam gaan verspreiden. De chirurg snijdt dan meestal het moedergezwel (daar waar de kanker is ontstaan) weg. Daarna komt een behandeling met medicijnen (chemotherapie) en/of bestraling (radiotherapie). Zo bestrijdt de dokter kleine, minder goed zichtbare uitzaaiingen.

Soms zijn mensen zo bang voor kanker, dat ze niet naar de dokter durven te gaan terwijl ze klachten hebben die waarschijnlijk met kanker te maken hebben.

In 2009 waren veel mensen in Nederland onder de indruk van Richelle Laurijsen, een vijftienjarige kankerpatiënte uit Harderwijk. Zij voerde landelijk actie tegen scheldwoorden met ‘kanker’, tot nog korte tijd voordat zij later in dat jaar stierf. Veel mensen zijn niet vergeten hoe zij op haar website en op televisie uitlegde dat het voor mensen met kanker moeilijk is te horen wanneer gezonde mensen elkaar in boosheid kanker toewensen (verwensing, zie wensziekte). Die mensen staan er niet bij stil hoe erg kanker is voor de zieke persoon en familie en vrienden.
Kanker is een akelige ziekte waarmee heel veel mensen te maken krijgen. Daarom sommen we hieronder alle vormen van kanker op die in dit woordenboek worden besproken.

Kijk ook bij carcinoom, tumor, alvleesklierkanker, baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, blaaskanker, borstkanker, borstkankeronderzoek, botkanker, dikkedarmkanker, eierstokkanker, endeldarmkanker, huidkanker, leverkanker, longkanker, maagkanker, mondkanker, nierkanker, peniskanker, prostaatkanker, schildklierkanker, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker.