Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

drugs

betekenis & definitie

Middelen om in te nemen die de geest beïnvloeden op een manier die jij wilt én die in jouw land niet zijn ingeburgerd, waardoor je ze niet (of alleen onder voorwaarden) van de wet mag bezitten en gebruiken.

Deze omschrijving is zo lang vanwege wat er achter de komma staat. In Nederland is alcohol een genotsmiddel dat is ingeburgerd: vrijwel iedereen vindt het gewoon en je mag het van de wet gebruiken. Maar alcohol wordt niet een ‘drug’ gevonden. De drug qat is in Somalië geen drug, maar wel in Nederland.

Mensen nemen drugs om de geestelijke en lichamelijke uitwerking ervan. Drugs beïnvloeden de hersenen. Sommige veranderen je bewustzijn. Soms is dat even leuk, maar je kunt er bang van worden, in paniek raken en rare dingen doen, zoals uit het raam springen. Dat kan gebeuren bij paddo’s, lsd, ayahuasca, bufo, qat, psilocybine en andere middelen om mee te ‘trippen’.

Sommige drugs geven het gevoel dat je meer energie hebt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij ecstasy (xtc), speed en coke. Of ze maken je extra wakker. Andere drugs maken juist slaperig, dromerig en suf, bijvoorbeeld hasj en wiet. Daarvan kun je geestelijk afhankelijk raken en je presteert dan nog maar weinig op school of werk. Heroïne en andere opiaten werken kalmerend, net als alcohol en slaapmiddelen. Ze laten je ontspannen, waardoor je het leven op dat moment mooier vindt dan het in werkelijkheid is. Mensen kunnen ook verslaafd raken aan slaap- en kalmeringsmiddelen (valium, barbituraten).

Sommige mensen zijn steeds op zoek naar nieuwe drugs en proberen van alles: het inslikken van mefedron, een bepaalde plantenkunstmest, giftig speeksel van bepaalde tropische kikkers (bufo) of medicijnen om koeien mee te verdoven (GHB).

Wat in Nederland een drug is en wat niet, staat in de wet in twee lijsten: een lijst voor softdrugs en een voor harddrugs. Softdrugs hebben volgens de wet een kleine kans dat ze iemands gezondheid aantasten. Bij harddrugs is een grote kans op misbruik, verslaving en andere problemen. Over ‘soft’ (zacht) denken mensen verschillend. Hasj en wiet staan al lang op de lijst voor softdrugs, vanuit de tijd dat er minder van de werkzame stof THC in wiet zat. Maar wiet is steeds krachtiger geworden en mensen worden er steeds sneller ‘high’ van. Sommigen vinden wiet niet zo soft (Engels voor ‘zacht’) meer.

In de Engelse taal betekent het woord ‘drug’ zowel ‘medicijn’ als ‘verdovend middel’. Mensen hebben in de loop van duizenden jaren sommige medicijnen als genotmiddel leren kennen. Ze zijn die middelen voor hun plezier in plaats van bij pijn en ziekte gaan gebruiken. Dat is bijvoorbeeld al lang geleden met de pijnstiller opium gebeurd. Zo heeft ‘drug’ in Nederland de betekenis van ‘verboden genotmiddel’ gekregen. Het woord komt langs een omweg van ‘drogerij’, een oud Nederlands woord. Vroeger verkocht een drogist drogerijen: gedroogde geneeskrachtige dingen uit de natuur, zoals kruiden, wortels en stukken boomschors. Eerst hebben de Fransen het woord ‘drogerij’ van ons overgenomen, waarna de Engelsen dat woord ‘droguerie’ van de Fransen leenden en er ‘drug’ van maakten.

Dokters bedoelen met het woord ‘narcotica’ middelen om een patiënt te verdoven, zodat die geen pijn voelt tijdens een operatie. De politie bedoelt met dit woord ‘drugs’. Denk maar aan het woord ‘narcoticabrigade’, de groep van politiemensen die drugshandelaren opsporen.

Ook verdovende middelen, roesmiddelen, narcotica. Kijk ook bij cocaïne, coffeeshop, ecodrugs, ecstasy, EPO, harddrugs, hasj, joint, junk, narcotica, overdosis, paddo’s, partydrugs, roes, rookverslaving, softdrugs, verslavende middelen, verslaving, wiet, xtc.