Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

drugsverslaving

betekenis & definitie

Sterk afhankelijk zijn van verdovende middelen (drugs).

Er zijn twee vormen van verslaving, die vaak tegelijk voorkomen: lichamelijke verslaving en geestelijke verslaving. Bij de eerste vorm protesteert je lichaam wanneer je zomaar stopt met het gebruik van de drug die je dan al een tijd hebt gebruikt. Je krijgt dan ontwenningsverschijnselen. Geestelijke verslaving betekent dat je het idee hebt de dag zonder de drug niet te kunnen doorkomen. Dan ben je daarvan afhankelijk geworden.
Het is moeilijk te zeggen wat de kans is dat je afhankelijk van een drug wordt. De ene persoon is snel geestelijk afhankelijk van hasj, terwijl de ander daar nooit last van krijgt. Toch leidt de ene drug tot minder verslavingsproblemen dan de andere. Hasj levert iets minder problemen op dan heroïne. Hasj behoort dan ook tot de softdrugs, heroïne tot de harddrugs.

Drugsverslaving is in Nederland een groot probleem. Zo’n 35.000 mensen gebruiken harddrugs. Wel twintig keer zoveel mensen, 700.000 mensen, gebruiken langdurig slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen, waarvan ze ook afhankelijk kunnen worden. En nog heel veel meer mensen drinken regelmatig een of meer glazen alcohol per dag en kunnen daarvan afhankelijk raken.

Kijk ook bij harddrugs, verslaving, alcoholisme.