Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

dikkedarmkanker

betekenis & definitie

Vorm van kanker waarbij cellen van de dikke darm of de endeldarm veel te hard in aantal groeien en zo schade aanrichten.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Ongeveer 13.000 mensen per jaar, bijna allemaal vrouwen (mannen kunnen het ook in hun borst krijgen). Na borstkanker komt dikkedarmkanker het meeste voor, met zo’n 12.000 gevallen (evenveel mannen als vrouwen). Kanker aan de dikke darm en de endeldarm komt vooral voor bij mensen boven de 60 jaar. Kanker kan overal in de dikke darm ontstaan, maar de meeste gezwellen zitten aan het eind, bij de endeldarm. Als de kanker op tijd wordt ontdekt, kan de chirurg het gezwel vaak tijdens een operatie helemaal weghalen.

De kanker wordt vaak pas ontdekt wanneer iemand klachten erdoor krijgt, zoals buikpijn. Dan is de kanker soms al zo groot dat een operatie te laat komt. De chirurg kan dan niet alles meer weghalen. De dokter kan de poep laten nakijken op kleine beetjes bloed die daarin verstopt zitten. Maar veel mensen schamen zich om hun poep te moeten inleveren. Ze denken dat het wel genoeg is om bloed af te staan voor het laboratorium. Door die schaamte maken ze het moeilijker voor de dokter om kanker op tijd te ontdekken.

Sommige mensen schrijven ‘dikke darmkanker’, maar dat is even fout als ‘oude mannenkwaal’, ‘korte afstandloper’ en ‘hoge snelheidstrein’. De darmkanker is niet dik, maar de darm is dik. Een korteafstandloper loopt korte afstanden in de atletiek, maar kan best twee meter lang zijn, en hoe lager een trein is, des te sneller zoeft hij.

Ook coloncarcinoom, rectumcarcinoom.