dikke darm betekenis & definitie

Lange buis in je buik als deel van je spijsverteringskanaal.

De dikke darm bestaat uit de karteldarm (colon), de S-vormige darm (sigmoïd) en de endeldarm (rectum). De dikke darm begint rechtsonder in de buik, bij de blindedarm, gaat over in endeldarm (rectum) en eindigt bij de sluitspier (anus, poepgaatje). Alles wat na de verwerking van je eten in de dunne darm overblijft, komt uiteindelijk in de dikke darm terecht. De darminhoud is vloeibaar wanneer die bij de dikke darm aankomt. In de dikke darm wordt al het water uit het restant van de voedselbrij gehaald. Zo wordt de darminhoud veel dikker. Hoe verder het verteerde eten in de darm komt, des te meer lijkt het op poep.

Het laatste stuk van de dikke darm en de S-vormige darm vormen samen de uiteindelijke bewaarplaats voor de overblijfselen van de darminhoud, de poep. In de dikke darm zitten veel bacteriën die belangrijk zijn voor de spijsvertering (en voor gasvorming: ze maken jouw winden) en voor aanmaak van stoffen die voor je lichaam van belang zijn, zoals vitamine K.

Sommige ziektes en medicijnen tegen bacteriën (antibiotica) kunnen het evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën in de dikke darm verstoren. Dan krijg je diarree. De dokter noemt een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de dikke darm ‘colitis’ en kanker in deze darm ‘dikkedarmkanker’, ‘coloncarcinoom’ of ‘rectumcarcinoom’.

Ook colon. Kijk ook bij darm, colonoscopie.