Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

buikgriep

betekenis & definitie

Ontsteking van het slijmvlies van maag en darmen, meestal door besmetting met een virus, waardoor je last krijgt van buikpijn, overgeven, diarree en koorts.

Een buikgriep moet je niet verwarren met echte griep. Dat zijn verschillende ziektes, maar ze komen wel allebei door een virus. Vaak krijgen veel mensen dicht bij elkaar tegelijk buikgriep, bijvoorbeeld in een schoolklas of een gezin. De ziekteverwekker verspreidt zich gemakkelijk wanneer mensen tijdens het eten, koken, spelen, werken en zo en daarbij even een vinger in de mond steken en elkaar dan dingen aangeven, zoals bestek, speelgoed of een pen. Hierdoor komt besmettelijk spuug van de een via een omweg in de mond van de ander. Daarin kunnen bacteriën, virussen of parasieten zitten. Die hebben sprookjesachtige namen als Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Giardia, Vibrio cholerae en Campylobacter – maar ze zijn niet zo lief als de namen doen vermoeden.

Een buikgriep is bij de meeste mensen wel na een paar daagjes voorbij. Maar oudere mensen en baby’s kunnen uitdrogen en ernstig ziek worden wanneer ze buikgriep krijgen en dan veel moeten poepen en braken. In arme landen in de tropen gaan veel kleine kinderen aan buikgriep dood.

Ook gastro-enteritis. Kijk ook bij diarree, griep, voedselvergiftiging.