Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

besmettelijk

betekenis & definitie

Gemakkelijk van de een op de ander overbrengend.

‘Besmettelijk’ wordt vooral gezegd van gewone virussen, zoals verkoudheidsvirussen en griepvirussen. Zo’n virus wordt gemakkelijk verspreid door het aanraken van iets wat nog niet lang geleden is besmet door de ‘drager’ van dat virus: een kopje, handdoek, toetsenbord, gsm-toestel enzovoort. Je kunt ook besmet raken doordat bij hoesten en niezen druppeltjes van een besmet persoon door de lucht in jouw mond of neus terechtkomen. Dat gebeurt vooral als mensen in kleine ruimtes en dicht op elkaar zitten, bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, in een lift, op school en in het kinderdagverblijf. Zo krijg je bijvoorbeeld buikgriep.

Veel mensen zijn overdreven bang dat ze door een wc-bril met ziektekiemen besmet raken. Ze houden hun plas of poep liever urenlang op dan een openbare wc te gebruiken. Stel je voor dat je daar zittend iets oploopt, denken ze. Misschien wel de nieuwe griep (Mexicaanse griep), aids of een andere seksueel overdraagbare aandoening! Nou, dokters hebben echt geen enkel bewijs gevonden dat je een infectieziekte krijgt door op een wc-bril te gaan zitten. Vies zijn hooguit de wc-deurklink en de doorspoelknop. Maar die kun je desnoods met je elleboog door een mouw of toiletpapiertje heen bedienen. En je wast je handen toch na elk toiletgebruik? Wat écht vies is? De duwstang van een supermarktkarretje! Wie weet heeft een snipverkouden en neuspeuterende klant met veel enge ziektes vlak vóór jou die stang stevig vastgepakt en met spuug, snot én tranen besproeid. Daar doen mensen geen papiertje omheen, vast omdat je er een overdreven bezorgde indruk mee maakt. Als je gezond leeft en eet, is trouwens je afweersysteem sterk genoeg en doodt het de meeste bacteriën op straat.

Mensen gebruiken het woord ‘besmettelijk’ ook voor kleuren: een witte broek is besmettelijk doordat je er snel vogeldxk vlekken op ziet.

Kijk ook bij besmetten.