Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

beroerte

betekenis & definitie

Verstopping (infarct) of bloeding van een bloedvat in de hersenen.

Hierdoor kan iemand verlamd raken, een scheef gezicht krijgen, gevoelloos worden, niet meer goed praten of andere klachten krijgen. Er bestaan twee soorten beroertes: het herseninfarct en de hersenbloeding.

Een herseninfarct is meestal een verstopping van een nauw geworden bloedvat in de hersenen door een bloedstolsel (een klontje gestold bloed oftewel trombus) dat erin is blijven vastzitten. Het bloed kan daardoor niet verder de hersenen in. Er kan zo geen zuurstof meer in het hersenweefsel achter de bloedprop komen. Het weefsel gaat daar binnen enkele uren kapot.

Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat kapot. Meestal is dat een verzwakte slagader in de hersenen. Die scheurt dan open. Uit het kapotte bloedvat stroomt bloed het hersenweefsel in waar dat niet de bedoeling is. Dat beschadigt een deel van de hersenen.
Een dokter geeft na een herseninfarct medicijnen die het bloedstolsel oplossen, zodat het bloed weer kan doorstromen. Dat moet wel snel gebeuren, binnen een paar uren. Maar bij een hersenbloeding werken die medicijnen juist verkeerd: de boel gaat dan alleen maar harder bloeden. De dokter kan dus bij verschijnselen van een beroerte niet zomaar medicijnen geven zonder te weten wat er aan de hand is: bloeding of infarct? Als iemand met een scheef gezicht en raar pratend het ziekenhuis wordt binnengebracht, maken dokters snel een CT-scan of MRI om uit te vinden of de persoon een bloeding of een infarct heeft.

Als een beroerte groot is geweest en daardoor de hersenen flink heeft beschadigd, krijgt iemand problemen met bewegen en praten. Dokters, verpleegkundigen en paramedici behandelen die klachten in een gebouw voor revalidatie. De persoon krijgt daar enkele weken tot maanden fysiotherapie (in België: kinesitherapie), spraaktherapie en ergotherapie.

Ook cerebrovasculair accident, CVA, attaque. Kijk ook bij TIA.