nieuwe griep betekenis & definitie

Een vorm van griep door een griepvirus dat in 2009 voor het eerst in Mexico uitbrak en dat zich daarna over de hele wereld heeft verspreid (pandemie).

Ook in Nederland kregen veel mensen ‘nieuwe griep’. Over deze griep werd een hoop drukte gemaakt, maar uiteindelijk leek de ziekte veel op een gewone griep zoals die elke winter wel in Nederland voorkomt.

Het land Mexico is niet blij met de bijnaam ‘Mexicaanse griep’. Die naam heeft vooral in 2009 ervoor gezorgd dat veel toeristen niet meer op vakantie naar dat land wilden, terwijl je daar niet sneller nieuwe griep dan in andere vakantielanden krijgt.

Mensen noemen deze griep ook wel ‘varkensgriep’, omdat het virus van de nieuwe griep uit het virus van varkensgriep ontstaan. Het nieuwe griepvirus is net als het gewone griepvirus een virus dat via de lucht wordt verspreid door hoesten, vocht (ook van slijmvliezen), contact (omhelzen, aanraken, zoenen, handen schudden, in elkaars omgeving zijn). Het virus kan niet worden overgebracht door het eten van besmet varkensvlees als dat vlees door bakken of stoven tot minstens 70 graden Celsius is verhit.

Ook Mexicaanse griep, nieuwe influenza A (H1N1). Kijk ook bij griep.