Een netwerk dat het mogelijk maakt digitale waarde of digitaal geld via een peer-to-peer-systeem zonder centrale autoriteit via internet veilig te verzenden en ontvangen.
Daarnaast is bitcoin een vorm van digitaal geld die gebruikmaakt van cryptografie om transacties te beheren.6 Bitcoin wordt ook wel gezien als de eerste geslaagde implementatie van cryptovaluta zoals die door Wei Dai in 1998 beschreven werd.
Door bitcoin te koppelen aan een natuurkundige eigenschap, namelijk het gebruik van energie door het proof-of-work-systeem, heeft Satoshi Nakamoto (de bedenker van bitcoin) een systeem weten te bouwen waardoor het mogelijk is zonder centrale autoriteit toch consensus te bereiken in een peer-to-peer-systeem.
Bitcoin heeft geen eigenaar en is een opensource-project, wat betekent dat het protocol en de software openbaar en voor iedereen inzichtelijk zijn. Dit leidde ook al snel tot veel andere cryptovaluta die allemaal met kleine aanpassingen gebaseerd zijn op het bitcoinprotocol, zoals Litecoin en Namecoin.
De bedenker van bitcoin is pseudoniem en tot op de dag van vandaag is niet bekend wie Satoshi Nakamoto is.
Is het ‘bitcoin’ of ‘Bitcoin’ ? Technisch gezien is er een verschil: Bitcoin gaat over het systeem, dus de Bitcoinblockchain, het Bitcoinprotocol, netwerk en dergelijke. En ‘bitcoin’ is de munt. “Ik heb 0,03 bitcoin”, net zoals: “Ik heb 3 euro”.
In dit boek hebben we overal gekozen voor ‘bitcoin’, omdat dit de leesbaarheid ten goede komt.
Het symbool van bitcoin is ₿ of Unicode U+20BF. De code van bitcoin is
BTC of XBT. Die laatste afkorting komt van de International Standards Organization (ISO); de X wordt gebruikt omdat de munt niet met een land geassocieerd wordt zoals USD (US Dollar) of CHF (Zwitserse (CH) Frank).7