Het Gereformeerd Traktaatgenootschap „Filippus” werd 22 Mei 1878 gesticht. Den stoot hiertoe gaf de Noord-Hollandsche Inwendige Zendingsconferentie, 10 Augustus 1876 gehouden te Amsterdam, onder leiding van Ds L.
Lindeboom. De discussies over het referaat van Ds A. v. d.
Sluys „Vervaardiging en verspreiding van Gereformeerde volksboekjes en traktaatjes”, werden door den voorzitter saamgetrokken in het voorstel, dat de vergadering eenparig aannam: „Deze Conferentie doe een eersten stap, tot het organiseeren van een Vereeniging, die zorg drage voor Gereformeerde traktaten en volksboekjes, die in populairen vorm tegen de vele theoretische en practische dwalingen en boosheden getuigen; allengs kome men tot boeken en wetenschappelijke werken”. Als eerste bestuursleden traden op: Prof.
M. Noordtzij, de predikanten H.
Beuker, A. Brummelkamp Jr., J.
F. Bulens, S.
A. v. d.
Hoorn, E.
Kropveld, L. Lindeboom, A.
Littooy en de heer J. Montagne.
Sedert de oprichting gaf „Filippus” uit: 260 boekjes van 16 of meer bladz., 260 idem van 8 bladz. en 800 traktaatjes; in totaal werden gedrukt 16.300.000 ex. Van den in 1880 voor ’t eerst uitgegeven Scheurkalender, die nog steeds een groote oplaag heeft, werden in den loop der jaren meer dan 40.000 ex. gratis verspreid in kazerne’s.
Het bestuur bestaat thans uit 12 leden; voorz. is Prof. Lindeboom; secr.
J. ter Borg te Apeldoorn; en penn. Ds J.
Mulder te Leeuwarden, bij wien ook ’t adres is voor ’t aangeven van nieuwe leden, en voor het inzenden van aanvragen om lectuur voor gratisverspréiding.