Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Salon

betekenis & definitie

Salon kan als een nichechampagne worden bestempeld. Salon mag tegelijkertijd als een van de iconen van de Champagne worden gezien. Een en ander gaat trouwens vaak samen. Met een productie van om en nabij de 80.000 flessen - als hij al wordt geproduceerd - is Salon bijna een hobbyactiviteit. Een hobbyactiviteit die gericht is op het produceren van slechts één champagne en dan gemiddeld om de twee of drie jaar.

Sinds het bestaan van Salon, sinds 1920, zijn er niet meer dan 35 jaargangen op de markt gebracht. De eerste is de jaargang 1921 geweest en de 35e zal eerdaags de 1997 zijn. Salon is namelijk altijd een millésimé. Daarmee is Salon zo'n beetje de enige producent van het gehele gebied waar in sommige jaren gewoon helemaal niets gebeurt. Duimen draaien dus. Behalve op kantoor. Want aanvragen om Salon te mogen kopen, zijn er altijd.

Salon is uitermate exclusief. Salon is een champagne met een geheel eigen gezicht en een geheel eigen kwaliteit. Als er een Salon is, is het een monocru, alleen van de grand cru Le Mesnil-sur-Oger, een monocépage, alleen van chardonnay, en een millésimé, altijd van één enkel jaar. In jaren dat men beslist dat er geen Salon wordt geproduceerd, gaat het fruit naar zusterhuis Delamotte. Beide huizen zijn eind jaren tachtig van de vorige eeuw gekocht door Laurent-Perrier en zijn vervolgens in 1990 gefuseerd. Ze hebben dezelfde directeur. Eugène-Aimé Salon is geboren in Pocancy - op minder dan 10 kilometer van Le Mesnil, maar in de vlakte waar geen wijnstok staat. Op jeugdige leeftijd vertrekt hij naar Parijs, waar hij rond 1900 veel geld verdient in de bonthandel. Hij is gek op zijn geboortestreek, de Champagne, en drinkt graag champagne. Hij koopt een tweede huis in Le Mesnil, maar is vaak niet tevreden over wat hij aan champagnes in het glas krijgt. Dat zou anders, dat zou beter moeten. Zijn zwager, chef de cave bij een van de huizen, kent de kritiek van Aimé Salon en concludeert dat zijn ideale champagne alleen uit chardonnay zou moeten worden samengesteld. Salon vat de koe bij de horens en laat vanaf 1911 een champagne naar eigen normen produceren. Ongehoord in die tijd natuurlijk: een champagne van alleen chardonnay, van druiven uit alleen Le Mesnil en alleen geproduceerd in goede jaren. Maar wat doet het ertoe, de champagne is voor persoonlijke consumptie met vrienden en dergelijke. Maar het is al spoedig zo'n succes dat Aimé Salon in 1920 zijn eigen champagnehuis opricht. Salon 1921 is de eerste versie die op de markt komt. In 1928 wordt Salon uitverkoren tot huischampagne van Maxim's in Parijs en vanaf dan wordt het snel de favoriet van een kleine elite.

Het is ook dan al een heel goede champagne, omdat Aimé Salon een paar belangrijke principes volgt. Tot de basiswaarden van Salon behoren - ook nu nog - dat alleen fruit wordt gebruikt van stokken van 40 jaar of ouder, dat alleen fruit wordt gebruikt van kavels die in de middenband van de hellingen van Le Mesnil liggen, dat de rendementen worden beperkt, dat alleen de wijnen van de eerste persing worden gebruikt dat de wijnen van alle percelen apart worden gevinifieerd, dat er meestal geen malolactische vergisting is, opdat het potentieel om te ouderen toeneemt en dat de wijn minimaal 8 jaar en gemiddeld 10 jaar op zijn lies ligt alvorens te worden gedégorgeerd. Aan die regels is nooit getornd. Ook niet na de overname door Laurent-Perrier.

Er wordt dus siechts één champagne geproduceerd. De Cuvée S. De druiven voor deze S komen van een perceel van ongeveer 1 hectare in eigendom, dat 'Le Jardin de Salon’ wordt genoemd, en van bijna 20 kleine akkertjes in Le Mesnil, die aan het begin van de 20e eeuw al zijn geselecteerd door Aimé Salon. De wijngaarden worden verzorgd door een jonge, vrouwelijke ingénieur agronome, Christel Ranville. Bij Salon geen eikenhout (sinds jaren zeventig van de vorige eeuw), geen malo dus, een remuage a la main en een geringe dosage. Salon is altijd een elegante en verfijnde, complexe, breed genuanceerde champagne met een fantastisch lange, strak- droge afdronk. Jong is hij zeer levendig en mineraal met de kenmerkende ziltigheid en jodium. Gerijpt presenteren zich aroma's van bergamotpeer, noten, vanille, koffie en dergelijke. Salon kan gemakkelijk 10,15, misschien wel 20 jaar rijpen.

De stijl is elegant en tegelijk vineus en krachtig. Salon heeft door de tijd heen een zeer constante kwaliteit gehad en een al evenzeer constante stijl. Wellicht ligt de verklaring hiervan in het feit dat de wijnen altijd van dezelfde kavels afkomstig zijn en dat hier tot nu toe slechts drie chefs de cave actief zijn geweest.

Salon is bovenal een grote witte wijn. En die heeft, in dit geval niet geheel toevallig, kleine belletjes. Salon wordt daarom wel Le Montrachet avec des bulles genoemd. Salon maakt deel uit van het Frans cultureel erfgoed. De herinneringen aan 1982, 1985 - deze kwam pas na 15 jaar op de markt! - en 1988 zijn zoet, de 1995 en 1996 zijn nu absolute topchampagnes. Binnenkort volgt de 1997 en op termijn de 1999. Salon start de 21e eeuw met de 2002. Een derde van de productie blijft in Frankrijk, een derde gaat naar de VS en voor de rest staat men in ongeveer veertig landen in de rij.