Champagne compleet

Gert Crum (2008)

Gepubliceerd op 07-06-2017

Delamotte

betekenis & definitie

Het in 1760 gestichte Delamotte behoort tot de oudste huizen - het jaartal staat gegrift in het plaveisel van de cour van de elegante bedrijfsgebouwen in Le Mesnil - hoewel het in die tijd in Reims was gevestigd.

Delamotte is vandaag de dag een tamelijk onbekende speler in de markt. Het heeft vooral te maken met het feit dat het merk in de eerste helft van de 19e eeuw verdween. Het werd een ondermerk van Lanson. Pas in 1930 kreeg het merk Delamotte een nieuw, een tweede leven. Dankzij Marie-Louise de Nonancourt, geboren Lanson. Zij was de moeder van Bernard de Nonancourt en zij ook kocht in 1938 het huis Laurent-Perrier, dat toen feitelijk had opgehouden te bestaan. Laurent-Perrier is groot geworden onder genoemde Bernard de Nonancourt, die vanaf 1985 ook Delamotte er weer bovenop heeft geholpen. Toch heeft het niet de naam en faam van Laurent-Perrier, hetgeen vooral te maken heeft met de omvang van de productie.

Sinds 1988 behoort ook het prestigieuze Champagne Salon tot de groep Laurent-Perrier en zodoende zijn Delamotte en Salon in 1990 gefuseerd. Het zijn nu twee merken onder één dak en met één directeur, Didier Depond, die sindsdien hard heeft gewerkt aan de positieverbetering van Delamotte. En met succes. De gemiddelde jaarproductie is in de afgelopen tijd opgevoerd tot zo'n 600.000 flessen - waarmee het een bescheiden producent blijft. De kwaliteit van de champagnes die worden geproduceerd, is tegenwoordig van niveau.

De consument krijgt veel waar voor zijn geld. De vinificatie van de vier verschillende cuvées van Delamotte is op 100 procent roestvrijstaal. Van die vier vallen vooral de Brut Blanc de Blancs en de Brut Blanc de Blancs Millésimé positief op - Delamotte zit niet voor niets in het hart van de Côte des Blancs. Deze situering bepaalt ook nadrukkelijk de huisstijl, die wordt gekenmerkt door elegantie en finesse. De standaardcuvée, de Delamotte Brut, heeft met 50 procent eveneens een opvallend hoog gehalte chardonnay - naast 40 procent pinot noir en 10 procent pinot meunier. Het is te proeven: hij is fris en floraal en heeft iets van groene appel, amandel en abrikoos. Niettemin is het een champagne met rondeur. Deze BSA neemt zeventig procent van de verkopen van Delamotte voor zijn rekening. Men produceert ook een Brut Rosé van 80 procent pinot noir en 20 procent chardonnay.

Bij de eerdergenoemde Brut Blanc de Blancs Millésimé voert men op het ogenblik het oogstjaar 1999, samengesteld uit chardonnay van de drie grands crus Le Mesnil-sur-Oger, Avize en Oger. Hij is zeer geslaagd met zijn parfum van jasmijn, perzik en peer en zijn levendige en lange smaak met veel citrusfruit.

Delamotte bezit slechts 8 hectaren eigen wijngaarden - met chardonnay. Daarmee voorziet men slechts in 20 procent van het benodigde fruit en dus wordt er bijgekocht bij zo’n 30 trouwe livreurs, voor een belangrijk deel uit grand cru Le Mesnil-sur-Oger. Verder krijgt men de chardonnay van Salon in jaren dat er geen Salon wordt geproduceerd. Kortom, Delamotte is een ware specialist van chardonnay uit de top crus van de Côte des Blancs.